VIDEO: Trenčianska župa úspešne rozbehla novú sociálnu službu na diaľku

TRENČÍN – Trenčiansky samosprávny kraj pozná aj iné riešenie pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc, ako je odchod do zariadenia sociálnych služieb.

titulna foto IDA Umožníme vám zostať v pohodlí domova. Foto: TSK

V rámci projektu Podpora AAL v podmienkach TSK úspešne rozbehol bezplatnú sociálnu službu – takzvanú starostlivosť na diaľku.

Podľa slov vedúcej oddelenia sociálnej pomoci TSK Eleny Nekorancovej, hlavným cieľom projektu je vytvorenie podmienok pre zabezpečenie služby monitorovania a signalizácie potreby pomoci, ktorá je realizovaná prostredníctvom bezplatne poskytovaného elektronického nástroja IDA (Inteligentná Domáca Asistentka).

Videorozhovor na tému Bezplatná starostlivosť na diaľku. Zdroj: Stanislav Vavro

„Ide o novú sociálnu službu určenú pre osamelo žijúcich občanov s rizikovým ochorením, občanov vracajúcich sa po hospitalizácii v nemocnici, ale aj občanov, ktorým je poskytovaná opatrovateľská služba,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard Nekorancová.

Ďalej podotkla, že IDA nie je určená len seniorom, ale aj osobám v produktívnom veku.

„Prax nám ukázala, že osoba, ktorá sa stará o svojho príbuzného, je rada, že sa dostane k takýmto informáciám,“ dodala.

Inteligentné predstavenie projektu IDA. Zdroj: TSK

Podľa nej mnohí z občanov majú svojich príbuzných, či už rodičov, prarodičov alebo známych prípadne aj súrodenca v takom veku alebo s takým zdravotným stavom, kedy ich život osamote môže prinášať rôzne rizikové situácie (t.j. nejde len o seniora).

„Alebo majú obavu, či sa včas dozvedia, že potrebujú pomoc, resp. či sú v poriadku. Skĺbiť však svoje pracovné povinnosti so starostlivosťou o nich nie je jednoduché,“ konštatovala Nekorancová.

„Dovoľujem si ešte raz podotknúť, že elektronický systém je bezplatne k dispozícii mestám, obciam a poskytovateľom sociálnych služieb v Trenčianskom kraji,“ uzavrela Elena Nekorancová.

Po skončení projektu bude TSK v dobe udržateľnosti zabezpečovať prevádzku systému z vlastných zdrojov.

Podrobnejšie informácie nájdete na webovom sídle kraja www.tsk.sk, v sekcii IDA – Podpora AAL (aktívneho asistovaného života) v podmienkach kraja.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok